Makro, elg og landskapsfoto – Alt på samme tur!

På ferie hos svigerforeldre blir det som regel et par fototurer. Svigerfar er også ivrig fotograf, så vi tar ofte bilder sammen.  Turen jeg hadde i går er kanskje den beste jeg har hatt noen gang med veldig variert foto!

Bildene fra turen kan du se på flickr.

Denne gangen hadde jeg dratt fra stativet i Oslo.  For en idiotisk tabbe! Endelig hadde jeg fått kjøpt meg nytt stativ. Jeg har vært utrolig fornøyd og det er fantastisk bra til makro. Men nå hadde jeg altså kjørt fra det hjemme. Heldigvis hadde jeg først og fremst tenkt å jobbe med håndholdt makro med den nye ringblitzen min. Men det ender uansett alltid opp med andre typer bilder også, og da må man ha stativ. Nå skulle svigerfar bort et par dager, og han satte igjen stativet sitt slik at jeg kunne låne det. Det viste seg å komme veldig godt med på denne turen!

Siden målet var håndholdt makro med insekter, dro jeg til Fosser hvor jeg vet om en plass med en del markblomster. Jeg tok en del makrobilder mens jeg gikk bortover en traktorvei på vei mot et jorde som var målet.

Idet jeg gikk ut på jordet, gikk jeg veldig forsiktig. Jeg visste fra før at det kan være elg og rådyr der. Jeg trodde jeg hadde fått avklart at det ikke var dyr der, så jeg gikk litt fortere, men jeg må ha oversett en elg, og plutselig hadde jeg en elgku i fullt sprang foran meg på 40-50m avstand. Det var jo irriterende, men jeg fortsatte med makrobilder som jeg hadde tenkt. Jeg prøvde å holde meg litt bak busker og gress i tilfelle den eller andre elger kom tilbake. Etter en stund så jeg en elg til i kanten, men den så også meg og ble borte lenge før jeg fikk på noe teleutstyr. Det tar litt tid å bytte fra håndhold makro til tele.

Lyset var i ferd med å bli borte. Nå har jeg riktignok ringblitz, men lyset blir litt hardt når sola blir borte, og bakgrunnen ofte svart, så jeg bestemte meg for å pakke sammen, godt fornøyd med alle makrobildene jeg hadde tatt. For sikkerhetsskyld bytta jeg linsa til 75-300mm sånn i tilfelle jeg skulle ha flaks å komme over elg på vei tilbake. Jeg dro igjen glidelåsen på sekken, slengte den over ryggen, vendte rundt for å ta ned stativet, og der, rett foran meg på jordet, sto en elgku med to kalver! Snakk om flaks!

Jeg var ikke stille da jeg pakket sammen, så jeg hadde flaks med at de ikke oppdaget meg. De sto der en stund, og jeg fikk tatt noen bilder da jeg hørte det knake borte i skogen. Da forsvant de første elgene. Men de som forårsaket all knakingen viste seg å være enda en elgku med to kalver. De ble stående lenge. Det var fint å stå der og observere dem.  For første gang så jeg også elgkalver som dier.  Jeg tok et bilde av det, men det ble ikke helt bra, så det blir mest for minneboken.

Jeg fikk tatt mange bilder helt til det ble så mørkt at det ble veldig vanskelig å få tatt flere. Dessverre beveget de seg ikke nærmere, og til slutt måtte jeg gå. Det var dumt å forstyrre dem mens kalvene lå på jordet og slappet av, men jeg måtte altså hjem for kvelden. Jeg pakket sammen og gikk rolig vekk. Elgene så meg selvsagt og løp vekk. Elgkua stoppet en siste gang og så på meg fra skogkanten mens jeg gikk i motsatt retning. Så snudde hun seg og gikk rolig inn i skogen.

Da jeg hadde gått det lille stykket gjennom skogen og kommet tilbake til bilen, så jeg jammen en elg til. Denne gangen på litt større avstand. Den sto på et jorde på andre siden av veien. Der var det tåke som lå lavt over jordet, og et litt artig kveldslys etter at sola hadde gått ned. Det ble et landskapsbilde med denne elgen i, og så til slutt noen rene landskapsbilder.

Dette er helt klart en av de beste turene jeg har hatt. Håndholdt makro, elger og landskap på samme tur! Det blir vanskelig å overgå!

Se bildene fra turen på flickr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.