Ukens Android-applikasjon 9: Tasker

Jeg har tidligere omtalt Locale, et program for å automatisere en rekke oppgaver på telefonen basert på lokasjon eller endring i telefonens tilstand.

Siden Tasker er en direkte konkurrent til Locale, men kanskje mindre kjent, bruker jeg ikke mer tid på å forklare bruksområdene til Tasker. Dersom du er usikker på hva Tasker eller Locale kan brukes til, anbefaler jeg at du leser omtalen min av Locale. Videre vil jeg fokusere på forskjellene mellom Tasker og Locale.

Locale koster en del mer enn Tasker (9.9 USD mot 6.4 USD), men siden dette interesserer meg lite så legger jeg ikke noe vekt på dette.

Locale er et svært polert program. Det er oversiktlig og gir deg får valg. Denne kombinasjonen gjør det raskt å mestre. Ulempen er at du ikke alltid føler du har kontrollen på hva den gjør. Hvordan bestemmer den lokasjonen din? Locale kan benytte både GPS, telemast-peiling og WIFI for å detektere et området, men det er helt opp til Locale hva den benytter og hvor ofte den sjekker.

Tasker er den rake motsetningen. Den gir deg et hav av innstillinger for tilstandsdeteksjon og for utførelse av oppgaver. Men dette går helt klart utover brukervennligheten.

Jeg brukte lang tid på å få satt opp Tasker slik jeg ville og dette på tross av at jeg allerede kjente konseptet etter å ha brukt Locale en stund. Locale derimot skjønte jeg med en gang. Designet til Tasker er mer rotete og langt mindre intuitivt. Det hjelper heller ikke at det er så ufattelig mange innstillingsmuligheter å velge imellom at det er vanskelig å finne det du leter etter.

Det kan helt klart virke besnærende med dette havet av innstillinger, men har jeg bruk for alt? Jeg har litt problemer med å se når jeg har behov for å automatisere bildetagning. Bruksområdet for f.eks. logging til fil er også litt smalt. Når alt kommer til alt trenger de fleste stort sett å kunne skru av lyden automatisk eller skru av all synking om natten osv. Det er selvsagt artig at den kan gjøre alt mulig, men for meg er det ikke noen tvil om at det gjør det tyngre å bruke.

At Tasker er vanskeligere å bruke gjør seg også utslag i hvor ofte en må lese manualer. Det eneste jeg har måtte ty til nettet for å sjekke for Locale var da jeg ville sjekke hvor ofte den sjekket med lokasjon hvor den var. (Dette kan skje så sent som hvert 10. minutt og kan ikke endres, mens du med Tasker velger selv hvor ofte og med hvilken eller hvilke metoder dette skal gjøres.) Manualen til Tasker har jeg derimot brukt en del tid på.

En ting Tasker støtter som Locale ikke støtter (enda) er Exit tasks. Dvs, innstillinger for hva man vil gjøre i det man forlater en tilstand. Når du forlater jobben vil du kanskje sende en sms hjem? Eller vil du bli minnet på (via task manageren Astrid) at du skal dra innom butikken i det du forlater jobben? Dette er helt klart noe jeg har savnet hos Locale.

Noe jeg derimot ikke liker er forskjellen i håndtering av konflikter mellom tilstander. Hos Locale bestemmer du selv prioriteringen av tilstander. Man kan godt ha flere aktive tilstander, men er det konflikt for en innstilling mellom to tilstander så vinner den som er høyest prioritert.

La oss f.eks. si at du etter kl. 16 vil ha lyden på, men lyden skal være av dersom du er på kino. Hos Locale håndteres dette enkelt ved å gi kino høyere prioritet.

Med Tasker så vil hver tilstand prøve å endre en innstilling tilbake til det den var før tilstanden ble aktivert. Dette fungerer fint dersom du alltid nøster tilstandene tilbake i samme rekkefølge som de ble aktivert. Men dette skjer ikke alltid.

I tilfellet over med lyd på kl. 16 og lyd av for kino: Hva skjer om du drar på kino kl. 15? Jo lyden går av, men kl. 16 kommer den på igjen, for da aktiveres “etter klokken 16”-innstillingen. Dette er jo opplagt uheldig. De redder seg noe inn igjen ved å kunne gi en tilstand beskjed om hvordan den skal håndtere konflikter, om den skal vike, prøve å gå foran eller prøve å mikse.

Når sant skal sies så har jeg foreløpig ikke endt med slike situasjoner der det ender feil, men Locales valg av prioritetsliste virker så mye riktigere.

Tasker har helt gjennomgående støtte for variable. Locale kan delvis støtte variable gjennom plugins. F.eks. kan du telle tilstander: La oss i at du vil skru av lyden dersom du har hatt tre tapte anrop (da har du sikkert glemt den igjen hjemme og vil ikke at den skal plage alle andre). Eller du vil sende en mail med navn på kontakten som prøvde å ringe. Slikt kan gjøres med Tasker. Dette er kult, men jeg har ikke benyttet det selv enda.

Og når jeg har nevnt plugins: Locale har en haug med plugins. Tasker skal liksom være kompatibel med Locales plugins. Dette har jeg hatt vekslende hell med. Etter en oppdatering av Tasker (eller var det kanskje av pluginene?) så fungerte flere av dem sammen enn før, men ikke alle. Noe en også må tenke over er at plugins kjører i egen Dalvik-VM. Det vil si at selv om pluginen er utrolig liten så trekker den fort en halv mega byte på å kjøre sin egen VM. Slikt blir det fort litt minne av. For hver plugin du trenger fra Locale som ikke trengs for Tasker så mister du RAM i Locales favør.

Og nå lurer du kanskje på hva jeg benytter selv? Locale eller Tasker? Jeg er fortsatt litt i tvil om hva jeg liker best siden begge har sine kvaliteter. Jeg byttet tilbake til Locale en stund, men så endret jeg oppfatning igjen og byttet tilbake. Dette er vanskelig. Jeg liker valgmuligheter, men jeg liker oversiktligheten til Locale også. Jeg tror jeg ender med å bruke Tasker, men under sterk tvil.

Med mindre du er spesielt teknisk interessert vil jeg nok anbefale Locale. Den er enkel og skjønne og gjør jobben for de fleste.

One Reply to “Ukens Android-applikasjon 9: Tasker”

  1. […] 2010-11-22: Jeg har nå også omtalt Tasker, en konkurrerende app. I denne omtalen sammenligner jeg også Tasker og […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.