Nytt kamera

Panasonic Lumix LX3På torsdag kom endelig det nye kameraet vårt i posten, en Panasonic Lumix LX3.  Det har vært utsolgt for svarte LX3’er i Norge en stund, så det er over en måned siden vi bestillte.

Dette kameraet er ikke en erstatning for speilrefleksen (en Canon EOS 350D). Når jeg er på fototur er speilrefleksen et selvsagt valg.  Men svært ofte når familien er ute på tur har speilrefleksen en tendens til å bli hjemme pga. av sin størrelse. Heidi har også ønsket seg et mindre kamera til sitt bruk.

Når vi først skulle kjøpe et kompaktkamera var det fristende å kjøpe et skikkelig et som tar gode bilder.  Dermed sto det i grunnen mellom Canon Powershot G10 og Panasonic Lumix LX3.  G10 er et kjempefint kamera å ta bilder med. Jeg fikk  leke litt med det i redaksjonen til PC World da de testet dette, og jeg likte det svært godt. Det har bedre tele enn LX3 og er nok bedre støttet med sine RAW-filer.  Men det er en del større enn LX3.  Når vi først skulle kjøpe et kamera som var mindre enn speilrefleksen var det greit om det var enda litt mindre.

LX3 kan også ta RAW-format bilder (men Bibble 4 støtter det ikke, og Bibble 5 kommer jo aldri ser det ut for).  Det har god vidvinkel (24 mm), men dårlig tele.  Den har ekstremt god lysfølsomhet og har relativt lite støy.  Men (nesten følgelig) er de ikke størst på antall megapiksler.  LX3 har 10 MP mens G10 har 14,7 MP.  Panasonic har skjønt at antall megapiksler ikke er alt.

Den har innebygd bildestabilisator som “tjener inn” 1-2 blendertrinn.  Og med sin største blender på 2.0 klarer dette kameraet seg bra i dårlig innelys.  Den har en beskjeden innebygd blitz som de fleste kompaktkameraer har, men sin store blender og bildestabilisator synes jeg den klarer seg utmerket inne.

Optikken er levert av Leica (og jeg kan ikke si at jeg misliker å ha den kjente L-en nederst på kamerafronten).  Optikken er alt for ofte neglisjert på kompaktkameraer siden de aller fleste stirrer seg blind på størrelsen og antall megapiksler.

En stor ulempe er at linsa ikke går helt inn nå den er avskrudd.  I tillegg har den en linsehette.  Denne mangler på toppen av det hele en snor så den kan festes til kameraet.  Dette gjør at den ikke passer i de minste kameraveskene (jeg måtte levere tilbake en LowePro-veske i dag som var lang nok og bred nok, men som ikke hadde plass til linsa).  Den ble heller ikke levert med snor for å ha rundt hånda, men derimot med en snor for ha rundt halsen.  Med et kompaktkamera blir det for dumt å gå med snor rundt halsen.  Vi blir nødt til å se etter en snor for å ha rundt hånda.

Kameraet mangler også søker (du bruke bakskjermen), men har til gjengjeld en blitzsko for ekstern blitz! At søkeren forsvant av denne årsaken kan jeg leve fint med.  Vi skal ikke se bort ifra at den får seg en eksternblitz en gang.  Den innebygde blitzen sitter på toppen av kameraet, og man spretter opp når man manuelt “klikker” den opp.  Litt uvant, men i grunnen helt greit.

Kameraet responderer raskt og fint det lille jeg har fått testa det foreløpig.  Jeg gleder meg til å teste det mer, og det blir nok litt mer om dette kameraet her i bloggen min så snart jeg har fått lekt litt mer med det 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.